Skip to content

Măreția munților românești: Apuseni

Astăzi o să vă vorbesc despre una dintre cele mai frumoase și deosebite părți ale României, munții Apuseni. În Apuseni nu numai că ai ocazia să trăiești experiența unică a Carpaților, dar poți vizita sate de munte vechi, izolate, parcă uitate de timp.

Cazarea: În vacanța de o săptămână în Apuseni am fost cazați la o pensiune din Arieșeni, județul Alba. În 2008, când am fost acolo prima oară, localitatea era foarte puțin cunoscută, iar pensiunile puține. Acum, însă, a înflorit în una dintre cele mai importante stațiuni pentru iubitorii de munte.

Dacă și voi vă numărați printre ei, trebuie să mergeți în acolo pentru că munții Apuseni sunt o sursă interminabilă de priveliști fermecătoare, frumuseți naturale și aventuri. În plus, multe dintre obiectivele tristice din Apuseni se află în apropierea localității Arieșeni.

Ce e de vizitat: Poate cele mai frumoase obiective pe care le-am văzut aici sunt Peștera Scărișoara – cel mai mare ghețar din România, și Cascada Vărciorog sau, mai bine spus, călătoria până la cascadă.

Traseul catre Pestera Scarisoara
Traseul catre Pestera Scarisoara

 

Vedere din Pestera Scarisoara
Vedere din Pestera Scarisoara

Dacă vă plac traseele montane, vă recomand să urmați traseul de 11 km până la Peștera Scărișoara. Primii 2 km sunt ceva mai greu de urcat, dar restul urmează o potecă ușoară. Traseul vă oferă priveliști superbe, așa cum puteți vedea în fotografiile de mai sus. De multe ori am simțit nevoia să ne oprim și pur și simplu să admirăm natura din jurul nostru. Dacă totuși preferați comfortul mașinii, drumul de mașină până la ghetar are 8 km.

Odată ajuși la peșteră, va trebui să coborâți câteva zeci de scări, dar nu uitați să aduceți cu voi o jachetă sau un pulovăr pentru că în interiorul peșterii este o tempertură constantă de 0 garde Celsius, indiferent de anotimp.

Dacă sunteți pasionați de fotografie sau doar vreti să vedeți cum arată un sat de munte vechi și izolat, îndreptați-vă spre Casada Vârciorog. Aici am descoperit un sat de munte de numai câteva case, dar cu priveliști care te lasă fără respirație, demne de cărți poștale. Cei câțiva localnici de aici sunt foarte calzi și prietenoși.

Când să mergeți în Apuseni: Dacă preferați priveliști verzi și un concediu relaxant, mergeți vara. Dacă sunteți iubitori ai sporturilor de iarnă, mergeți iarna, pentru a profita de pârtia de aici.

Follow

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *