Skip to content

Destinație de vară: Cum am petrecut în Hanioti, Grecia (ghid de călătorie)

Pentru că vara se apropie și pentru că deja îmi plănuiesc vacanța de vară din acest an, m-am gândit că ar fi o idee bună să vă vorbesc despre vacanța de anul trecut, în august 2014, dintr-un orășel grecesc încântător numit Hanioti sau Chaniotis, din Kassandra, Halkidiki. 

De ce Hanioti: Hanioti este locul perfect dacă ai un buget restrâns și te încântă ideea unei vacanțe relaxante la plajă, în care să înoți într-o mare frumoasă și să mănânci mâncare mediteraneană delicioasă.

Înainte de toate trebuie să vă spun că vacanța în Hanioti a fost una dintre cele mai liniștite și relaxante vacanțe pe care le-am avut. Apa a fost superbă – curată și nu extrem de caldă încât să simți că te bălăcești într-o ciorbă, așa cum se mai întâmplă pe meleagurile noastre; plaja de nota 10 (o să vă povestesc mai jos despre ea, pentru că merită!), mâncarea extrem de delicioasă (ridicați mâna dacă și pe voi vă conduce stomacul în alegerea destinației de vacanță; nu, nimeni?), hotelul a fost perfect, iar localnicii prietenoși și sociabili.

Cum ajungi în Hanioti: Noi am mers cu autocarul din București și am plătit €65 de persoană (bilete cumpărate prin Romadria), iar călătoria a durat 12 ore. O alternativă ar fi mașina personală. Dacă preferați avionul, puteți zbura până în Salonic, iar de acolo să luați un autocar sau maxi-taxi până în Hanioti (1h 30min).

Călătoria cu autocarul nu știu dacă o voi mai repeta. Este obositoare și anevoioasă. Popasurile în Bulgaria m-au făcut să mă întreb unde naiba suntem și cum de am ajuns noi, românii, să fim comparați cu bulgarii. Localități triste și sărăcăcioase, popasuri jalnice și puțină lume pe străzi sau șosele. Toată Bulgaria pare dezertată și uitată de timp și de lume.

Dacă rezistați 12 ore în autocar, dintre care mai mult de jumătate făcute noaptea, bravo vouă. Eu nu m-am putut odihni și mi-au amorțit picioarele din lipsa spațiului și a aerului condiționat. Și, colac peste pupăză, la scurt timp după ce am ajuns în Halkidiki s-a stricat autocarul și n-a vrut să mai pornească. După câteva ore de așteptare ni s-a comunicat că va mai dura 2 ore până când va sosi un alt autocar care să preia t(u)riștii. În final, am ales să luăm un taxi până în Hanioti pentru că localitatea nu era chiar departe de unde ne oprisem.

Hotelul: Am stat la Hanioti Village Resort & Spa și am ales acest hotel pentru că pe Trip Advisor era listat ca #1 din 25 de hoteluri din Hanioti, iar recenziile erau numai de bine. De fapt, hotelul a fost mult mai bun decât ne-am așteptat: plin de verdeață și palmieri, spațios, curat, liniștit, iar personalul foarte prietenos. Bonusul: o piscină cu o zonă de relaxare și un bar. Și, bineînțeles, o zona de spa pe care nu am apucat să o folosim.

Rezervările le-am facut personal prin intermediul Booking.com, iar pentru 7 nopți într-o cameră dublă cu mic-dejun inclus am plătit €524. Cel mai mare avantaj al hotelului: faptul că se află la distanță de agitația din centrul orașului.

Când am ajuns, însă, obosiți după drumul lung, plus două ore de așteptat în soare pe lânga autocarul stricat, ni s-a spus că încă nu putem intra în cameră pentru că e prea devreme (ce-i drept era ora 9 dimineața, iar majoritatea hotelurilor primesc turiștii după prânz). Bărbatul de la recepție (un grec înalt, chipeș și politicos) ne-a spus că dacă dorim să ne relaxăm puțin după drum putem să stăm la spa, unde avem și dușuri dotate cu cele necesare (aleluia! ce-a mai bună veste pe care o poate auzi un om care a călătorit 12+ ore și s-a mai și prăjit puțin în soarele mediternean). Ne-am dus și am țintit direct către dușuri. Pentru că apoi mai aveam timp de pierdut, ne-am plimbat puțin să vedem dotările spa-ului. Două dușuri cu vestiare, sală de fitness și un spa micuț (cu jacuzzi și saună), dar extrem de curat și parfumat. În fiecare zi afișau la intrare diverse oferte pentru masaje și tratamente faciale sau împachetări (cu ciocolată, cu ulei de măsline etc). La scurt timp a venit grecul de la recepție să ne anunțe că putem intra în cameră pentru că tocmai au terminat curățenia.

Mai jos găsiți câteva fotografii din curtea hotelului. Propietatea se află pe unde teren spațios, iar hotelul e împărțit pe clădiri de 1 etaj. În prima clădire se află recepția, restaurantul, o terasă, barul plus o zonă de lounge, și la subsol spa-ul, iar în restul clădirilor sunt camerele.

Piscina e destul de generoasă și liniștită. Dacă nu doriți să vă deplasați până la plajă, puteți rămâne la hotel. În jurul piscinei sunt destule șezolguri, atât la soare, cât și la umbră, sub palmieri.

Plaja: Noi am mers la Molos Beach Bar, care se află la numai 250 metri de hotel și este nu numai cea mai bună plajă din Hanioti, dar și cea mai faimoasă din întreg Halkidiki. Aici nisipul este fin, iar apa este curată. Intrarea este gratuită și ai acces la șezlong, umbrele, bar, toalete și duș, și spații de joacă (volei, tenis, fotbal). În schimb ești obligat să faci măcar o comandă, iar noi am ales să savurăm în fiecare dimineață un frappé grecesc la numai €4, care este întotdeauna servit alături de o sticlă de apă (când mergi în Grecia, mai ales în zona Salonic, trebuie neapărat să savurezi un frappé, este băutura lor preferată). Un cocktail aici este  €10. Plaja este una foarte modernă și tinerească, un fel de Mamaia, dar family friendly și cu fițe mai puține. Este curată, șezlongurile foarte comfortabile, umbrele, măsuțe și chelneri care îți aduc la nas tot ce dorești. Dacă ajungi pe la 9 dimineața pe plajă nu e nimeni, nici măcar personalul, așa că te poți bucura de liniște și să înoți singur în apă. Agitația începe abia după prânz. Seara plaja se transformă în club/bar.

Ce trebuie să știți despre Hanioti este că aici plajele publice nu sunt nisipoase și frumoase. În schimb, sunt pietroase, înguste și aglomerate, iar din cauza pietrelor de la mal, intrarea în apă este cam dificilă și dureroasă. Cea mai bună opțiune sunt plajele private, iar aici aveți de unde alege.

Mâncare și rstaurante: Chiar mai e nevoie să vă vorbesc despre bucătăria mediteraneană? Noi am încercat să găsim localuri deosebite care servesc o varietate cât mai mare de feluri de mâncare, pentru a ne oferi o experiență cât mai frumoasă. Am căutat restaurante care fie aveau un aer cât mai tradițional (precum o tavernă grecească) sau localuri cu grădină. În general am plătit €15-25 de persoană pentru aperitiv, fel principal și băutură (de obicei o sticlă mare de apă și un suc). Mâncarea aici este foarte bună, iar porțiile generoase. Unele restaurante oferă desert din partea casei, precum o prăjitură sau pepene.

Ce să mâncați: pește și fructe de mare (de obicei sunt proaspete, vă recomand creveții), feluri de mâncare pe bază de vinete (grecii adoră vinetele – am mâncat vinete coapte cu brânză feta și ulei de măsline și au fost delicioase), sau puteți opta pentru paste (când nu esti hotărât, e cea mai bună variantă, iar pe noi nu ne-a dezamagit).

Unde să petreceți: Hanioti nu e orietat prea mult spre viața de noapte. Puteți găsi un mic club sau două și câteva baruri, însă orașul pare să targheteze mai mult familii și cupluri. Dacă petrecerile și cluburile sunt stilul vostru, atunci Hanioti nu e destinația potrivită pentru voi.

Când să mergeți: Sezonul în Hanioti începe în mai și se termină în octombrie. Noi am fost în ultima săptămână din August, iar vremea a fost foarte caldă și apa bună.

Recomandări în Hanioti:

  • Restaurantul Kassandra – deținut de o familie de greci, servesc cea mai bună mâncare din oraș, iar la etaj au o gradină superbă;
  • Restaurantul Erodios – restaurant cu grădină, îl recomand pentru fructele de mare și bărcuța cu vinete (neapărat s-o încercați, am menționat-o mai sus);
  • Zorba’s Restaurant – tavernă grecească, recomand să încercați aici peștele spadă și fresh-ul de portocale;
  • Cofetăria Lemonis – servesc o înghețață la cupă delicioasă și o selecție foarte variată de dulciuri, produse de patiserie și prăjituri;
  • Kelfos Cocktail Bar – bar/terasă ideal pentru după cină, iar meniul de băuturi este URIAȘ;
  • Italian Gelato – nu-mi amintesc dacă acesta este numele exact al locului, dar este o tarabă aflată în apropierea restaurantului Kassandra și Kelfos Cocktail Bar, iar gelato de acolo este foarte bun.
Terasa reraturantului Kassandra
Terasa reraturantului Kassandra
Terasa reraturantului Kassandra
Terasa reraturantului Kassandra
Restaurant Erodios
Restaurant Erodios
Kelfos Cocktail Bar
Kelfos Cocktail Bar
Kelfos Cocktail Bar
Kelfos Cocktail Bar

 

Follow

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *