Skip to content

Cum să NU îți faci rezoluțiile de Anul Nou

Rezoluțiile de Anul Nou: majoritatea le fac, puțin le îndeplinesc.

Obișnuiam să fiu genul de persoană care plănuiește să devină o persoană cu totul nouă în următorul an. Obișnuiam să scriu o listă de lucruri pe care doream să le fac sau să le schimb, iar în majoritatea cazurilor ajungeam să strâng 15832 de lucruri pe acea listă. Se subînțelege deja că nu ajungeam niciodată să le îndeplinesc, iar povestea avea să se repete și în următorul an.

Însă, pe parcurs, am învățat câteva lucruri care m-au ajutat să îmi mențin cursul rezoluțiilor de Anul Nou, iar astăzi am ales să le împărtășesc cu voi. Sper ca următoarele sfaturi să vă facă viața puțin mai ușoară și să vă ajute să fiți mai productivi în îndeplinirea rezoluțiilor.

1. Nu plănuiți prea multe, păstrați totul la modul general și pozitiv

Regula numărul 1, cea care ar putea să îți distrugă sau să îți asigure succesul rezoluțiilor tale de Anul Nou este să te rezumi la doar câteva lucruri mai importante pentru tine. Mulți suntem tentați să scriem o lista lungă de 2 pagini, dar îți recomand să te oprești la 3 lucruri pe care vrei cu adevărat să le îndeplinești și care știi că vor aduce valoare vieții tale.

Totodată alege mai degrabă teme generale și evită scopuri exacte, precum „vreau să slăbesc”. În acest mod nu te rezumi la o singură acțiune – care ar putea reprezenta o presiune psihologică mult prea mare, și astfel te-ar putea motiva chiar mai mult decât îți imaginezi. Popunându-ți, în schimb, „SĂ FIU MAI SĂNĂTOS” te-ar putea motiva să fii mai atent la ceea ce mânânci, să fii mai activ și să renunți la mâncarea fast-food. Asta pentru că termenul inspiră o stare de spirit, un stil de viață. Un termen general te va inspira să găsești lucruri mărunte care în cele din urmă te vor ajuta să ajungi mai repede și mai ușor la scopul propus, tocmai pentru că nu îți limitează acțiunile.

Nu în ultimul rând, fii atent la cuvintele pe care le folosești atunci când îți realizezi lista de rezoluții pentru că termenii greșiți, cu conotații negative, te vor pune pe fugă și îți vor fi mai greu de abordat. Același exemplu de mai sus, „a pierde în greutate” are, în mod natural, o conotație negativă  („a pierde” și „greutate” – duce cu gandul la ceva dificil), în timp ce „să fiu mai SĂNĂTOS” are o conotație mai pozitivă. În același mod, dacă plănuiești să faci anumite schimbări în gospodărie, nu folosi cuvinte precum „schimbă”, „repară”, „modifică”, ci „RENOVEAZĂ”, cuvânt care inspiră ideea de noutate, de prospețime, de schimbare în bine.

2. Nu ascunde lista, ci păstreaz-o la vedere

Odată ce ai compus lista de rezoluții pentru Anul Nou păstreaz-o aproape pentru a o vedea cât mai des. Nu de puține ori mi-am creat lista de rezoluții ca mai apoi s-o uit într-un sertar sau într-o agendă.

Lasă lista la vedere, dar undeva unde să nu deranjeze ca s-o arunci într-un moment de enervare. Lipește-o pe frigider sau păstreaz-o în portofel. Astfel, de fiecare data când o vei privi îți vei aminti să continui cu planul propus.

3. Nu te rezuma la o simplă listă, folosește elemente vizuale sau un tablou inspirațional (inspirational board)

Elementele vizuale te vor ajuta să îți amintești mai ușor lucrurile propuse la începutul anului. Desenează-ți rezoluțiile și lipește-le pe un perete sau realizază un tablou inspirațional. Crează un colaj cu imagini decupate din reviste sau ziare și lipește-le pe un carton sau o foaie de hârtie. Această metodă te va motiva mai bine decât o simplă listă scrisă pe o bucățică de hârtie.

4. Nu păstra rezoluțiile doar pentru tine și împărtășește-le cu alte persoane

Ideea este să vorbești atât de mult despre rezoluțiile sau planurile tale încât îți va fi greu să le uiți. Totodată, te va motiva să le duci la bun sfârșit pentru a nu-ți crea o imagine proastă în fața celorlați. Și, cine știe de unde sare iepurele? Poate sunt persoane din jurul tău care te pot ajuta sau care au aceleași planuri pentru anul în curs și le veți putea îndeplini împreună.

 

Vă urez spor la realizarea unor rezoluții și nu ezitați să ne împărtășiți idei pentru un an mai productiv.

Follow

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.